SORTIDA D’ALUMNAT DE 2N. DE BATXILLERAT AL TEATRE: LA CELESTINA

Crítica de La Celestina

 

Respectar un text antic amb un castellà arcaïtzant, mantenir-se fidel a l’obra original de Fernando de Rojas (una de les obres mestres de la literatura espanyola), transvestir  un actor perquè faci de personatge femení protagonista, combinar diversos personatges dalt de l’escenari amb una gran estructura metàl·lica de diversos pisos que actua d’attrezzo… Sembla complicat, oi?

Tan sols representar aquesta obra ja és una gran responsabilitat per tot el que suposa aquesta tragicomèdia per a la literatura espanyola. Doncs bé, sumem a totes les complicacions esmentades abans,  representar-la davant d’un públic majoritàriament adolescent i amb una durada de dues hores i mitja, sense intermedi… I no només això, sinó que al final de l’espectacle el públic jove aplaudeixi ferventment durant uns minuts els actors reconeixent l’extraordinària feina que han fet aconseguint que 150 minuts d’un text escrit en època medieval es facin amens, entretinguts, de gran interès i gaudi per a l’espectador. Espectacular, mai millor dit.

Així doncs, ens trobem davant d’una adaptació amb actors entregats als seus papers, que interpreten els seus rols amb passió i sentiment, amb especial menció, com no podia ser d’una altra manera, a la brillant interpretació de José Luis Gómez, que es fica tant en el paper de l’alcavota, amb una veu tan persuasiva i dolça, que acaba semblant una dona. A més, no hi ha cap actor que desentoni de l’elevat nivell que ofereix l’obra en tots els minuts que dura.

Escenes de gran dramatisme, com veiem al final, combinades amb escenes de jocoses i suggerents bromes que fan gaudir l’espectador i provoquen alguna riallada o somriure. És la tragicomèdia per antonomàsia de la literatura espanyola, una obra censurada en el seu temps, que obre debats i qüestiona els valors medievals de l’època i la seva societat.

En síntesi, un espectacle fantàstic molt recomanable per a tot aquell disposat a passar una bona estona gaudint d’una exquisida peça de cultura.

Guillem Ruiz Villegas

2n. Batxillerat Humanístic.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Scroll to top