Geòlegs per un dia a les escletxes del Papiol!

 

A principis d’abril, els alumnes de 1r i 2n de Batxillerat de Ciències de la Terra i del Medi Ambient han fet una sortida de camp per investigar la formació de les Escletxes del Papiol i estudiar els fenòmens de vessant que es produeixen en aquesta zona.

 

Han començat formulant hipòtesis de com s’han pogut formar les Escletxes i suggerint idees per abordar-ne l’estudi. Dividits en grups de treball, han identificat els materials de la zona, la seva composició i les seves característiques. Després, han accedit a sis escletxes per estudiar-les amb detall, fent-hi mesures d’amplada, desplaçament vertical, profunditat, inclinació i direcció.

Un cop posades totes les dades en comú, n’han deduït les causes i el procés de formació. Han arribat a la conclusió que les roques superficials on es troben les escletxes (calcàries) han patit un procés d’alteració i fracturació que ha permès a l’aigua infiltrar-se fins al nivell inferior (argiles). El comportament plàstic de les argiles saturades d’aigua i la inclinació del vessant ha provocat el lliscament de les calcàries i el progressiu eixamplament de les esquerdes fins a formar les escletxes actuals.

 

 

 

 

 

 

 

Finalment, han fet un recorregut pel nucli urbà del Papiol observant més exemples de fenòmens de vessant i han completat la feina calculant el risc que suposa per a les persones. Han fet una gran feina com a geòlegs!

 

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Scroll to top