Aprendre a calcular els riscos d’inundacions

Els alumnes de Ciències de la Terra i del Medi Ambient de 2n de batxillerat han afrontat el repte de calcular l’afectació a tres ponts de Molins de Rei per possibles avingudes provinents de la Riera de Vallvidrera. 

L’activitat es va centrar a calcular el cabal màxim que podria tenir la vall baixa de la riera de Vallvidrera abans de la seva desembocadura al riu Llobregat. Per poder fer la recerca es van emprar dades climàtiques històriques, dades geogràfiques de la conca fluvial i càlculs per a períodes de retorn de 100 i 500 anys. També va ser necessari trobar les àrees de pas dels tres ponts: Rodalies R-4, polígon del Molí i la carretera comarcal C-1413A.

La conclusió ha estat que cap dels tres ponts podria engolir l’aigua que s’acumularia per a episodis de pluges extraordinàries amb periodicitat de 100 i 500 anys. Per tant, en aquesta vall es podrien repetir episodis d’inundacions com els de la dècada dels anys noranta, afectant les vies i a la circulació de trens.

Aquesta activitat ha estat coordinada pel camp d’aprenentatge Can Santoi. Més informació: https://serveiseducatius.xtec.cat/cda-cansantoi/.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Scroll to top